Zero Trust on syystäkin tietoturvan trendisana. Lue, miksi yritykset hyötyvät mallista nyt enemmän kuin koskaan, ja miten lyhenteet ZTNA, SASE ja PAM liittyvät asiaan.
Etätyön lisääntymisen myötä palvelut ja data ovat hajautuneet lähiverkon ja palvelinsalin lisäksi pilveen. Perinteiset tietoturvamallit eivät enää toimi, koska verkkoliikenne ei ole keskitettyä, eikä loppukäyttäjien toimintaan verkossa ole näkyvyyttä.
Suojausta on nyky-ympäristössä ajateltava uudella tavalla, jotta kaikkein tärkein eli yrityksen data pysyy turvassa eri palveluissa ja järjestelmissä, ja myös liikkuessaan niiden välillä.
Avain tähän on Zero Trust. Vahvat ja modernit identiteetti- ja päätelaitesuojausratkaisut ovat hyvä alku kohti Zero Trust -arkkitehtuuria, mutta keskiössä on aina datan suojaaminen. Se onnistuu esimerkiksi monipuolisen SASE-ratkaisun avulla. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa käytännössä?
Zero Trust – älä luota, varmista aina
Zero Trust -malli perustuu ”luottamattomuuden periaatteeseen”. Toisin kuin perinteisiin tietoturvamalleihin perustuvat käytännöt, Zero Trust edellyttää käyttäjien ja laitteiden tunnistamista ja varmistamista aina. Zero Trust -arkkitehtuurin mukaan rakennettu tietoturva estää luvattoman pääsyn ja minimoi tietomurtojen riskit modernissa liiketoimintaympäristössä.
ZTNA on VPN:n seuraaja
ZTNA on Zero Trust -periaatteeseen perustuva pääsynhallintamalli, joka tarjoaa turvallisemman, skaalautuvamman ja nopeamman vaihtoehdon VPN-yhteyksille. VPN-ratkaisua varten on pidettävä auki portaali, joka voi olla haavoittuvuuksille altis. Sen kautta yhteyden muodostaneet käyttäjät saavat pääsyn yrityksen verkkoon. ZTNA taas tarkistaa jokaisen laitteen, käyttäjän ja sovelluksen, ja rajoittaa pääsyn vain käyttäjän tarvitsemiin palveluihin.
SASE yhdistää tietoturvan ja verkkoyhteydet
Secure Access Service Edge eli SASE on teknologia, joka tuo yhteen ZTNA:n, tietoturvapolitiikat ja pilvipalvelut. Se on tietoturva- ja liikenteenoptimointikerros, joka on aina päätelaitteen ja internetin välissä riippumatta siitä, missä käyttäjä kulloinkin työtään tekee. Monipuolisen SASE-ratkaisun ja siihen liitettyjen tietoturvapolitiikkojen avulla yritys pääsee jo pitkälle Zero Trust -tietoturvapolullaan.
PAM: pääkäyttäjätunnukset hallintaan
Toinen Zero Trustin kannalta kriittinen teknologia on pääkäyttäjätunnusten hallinta eli PAM (Privileged Access Management). Pääkäyttäjätunnuksiin ja -oikeuksiin kohdistuu suurimmat tietoturvariskit. PAM suojaa nämä pääsyoikeudet Zero Trustin vähimmäisoikeuksien periaatteeseen nojaten. Tämä tarkoittaa, että vain oikeat henkilöt pääsevät oikeisiin järjestelmiin oikeaan aikaan.
Miksi Zero Trust -tietoturvapolulle kannattaa lähteä nyt?
Monimutkaistuvat kyberuhat ja muuttuneet työskentelytavat asettavat tietoturvalle uusia vaatimuksia. Zero Trust on monivaiheinen, jatkuvasti muuttuva tietoturvapolku. Sen edistyksellisestikin toteuttanut yritys voi olla vasta polun puolivälissä. Siksi matka kannattaakin aloittaa viimeistään nyt, ja ottaa oppaaksi osaava kumppani.

Moderni tietoturva tukee liiketoiminnan kasvua, ei hidasta sitä
Zero Trust auttaa turvaamaan liiketoimintasi jatkuvuuden, täyttämään säädösten asettamat vaatimukset ja minimoimaan hybridiympäristön tietoturvariskit. SASE-teknologialla yhdistät tietoturvan ja verkkoyhteydet yhdeksi tehokkaaksi kokonaisuudeksi. Näkyvyys ja kontrolli paranevat, hallittavuus helpottuu.
Mikäli edellä esitellyt konseptit tuntuvat vaikeilta sisäistää ja kaipaat tukea tietoturvan jatkuvaan kehitykseen, meiltä löytyy näistä aiheista paljon kokemusta ja asiantuntemusta. Ota rohkeasti yhteyttä – ja jutellaan lisää.