Uratarina: Aleksi Ahola – ”konsultointia oppii tekemällä”

Uratarina Aleksi Ahola

Secure Cloudin uratarina-aiheiset blogit saavat jatkoa. Aleksi Ahola, Security Specialist, tuli Secure Cloudille suoraan koulun penkiltä. Työ on opettanut hänelle valtavasti. Jatkossa hän haluaa perehtyä lisää Advisor-rooliin.  

Kerro taustastasi.

Kävin alun perin ammattikoulun sähköasentajaksi, mutta työharjoittelussa tuntui, ettei se ole loppuelämän juttu. Lähdin Jyväskylään opiskelemaan kyberturva-alaa, koska olen ollut tekemisissä tietokoneiden kanssa koko elämäni ja ala kuulosti mielenkiintoiselta. 

Miten päädyit Secure Cloudille?

Opinnäytetyön ohjaaja kysyi, miten työnhaku edistyy ja kiinnostaisiko minua lähteä Helsinkiin. Ajattelin, että voisihan sitä käydä haastattelussa, ja sieltähän löytyi heti hyvä paikka. Aloitin Secure Cloudilla vuonna 2019. Silloin oli myös juuri vaihtunut toimitusjohtaja – Antti oli aloittanut kaksi viikkoa aikaisemmin. Oltiin vielä pienellä porukalla silloin. 

Millaisia odotuksia sinulla oli? Onko jokin yllättänyt?

Odotuksia ei oikein ollut. Haastattelussa luvattiin moderneja juttuja ja pilvitietoturva oli kiinnostavan kuuloinen asia, tulevaisuuden juttu. Kun aloitin työt, päällimmäisenä oli se, että Antti oli vasta aloittanut ja oli tapahtumassa muutoksia. Päivittäinen työ oli alkuun riskikartoituksia ja uusien teknologioiden opiskelua.

Mitä kuuluu tavalliseen työpäivääsi?

Vaihtelee tosi paljon. Se voi olla projektityöskentelyä, suunnittelua, toteutusta, palaveeraamista, valmistelutöitä, jonkin verran totta kai myös opiskelua ja nykyään myös ”juniorikonsultin” hommia”. 

Mikä tietoturvan osa-alue kiinnostaa sinua eniten ja miksi?

Tämä on vaikea kysymys. Varmaankin se on identiteetit. Olen tehnyt pääasiassa identiteettien turvaamisen kanssa töitä, joten sitä tullut seurattua tarkemmin. On kuitenkin hyvä ymmärtää ja pysyä ajan tasalla laajasti tietoturvan eri osa-alueista. Työn kautta luonnollisesti fokusoituu eniten sinne, mitä itse tekee.

Mikä on parasta työssäsi?

Asiakkaiden kanssa tekeminen on kivaa. Kaikki asiakkaamme ovat tosi mukavia tyyppejä ja on kiva saada edistettyä asioita yhdessä. Olemme siitä onnellisessa asemassa, että kaikki, kenen kanssa teemme töitä, ovat hyviä tyyppejä.

Entä mikä on haastavinta?

Haastavinta on uuden oppiminen, esimerkiksi näissä konsultointihommissa on vielä opittavaa. Mutta sitähän se on, että tekemällä oppii, ja kokeneet konkarit ovat tukena auttamassa.

Mitä olet oppinut työssäsi?

Olen oppinut asioita laidasta laitaan, koska olen ollut mukana yrityksen alkuajoista lähtien. Isommista projekteista olen saanut ymmärrystä ja taitoa projektinhallinnasta, suunnittelusta ja projektityöskentelystä. Periaatteessa kaiken, mitä teen päivän aikana, olen oppinut tässä työssä. Koulussa käsiteltiin pilviasioita ja muita työssä tarvittavia taitoja hyvin pintapuolisesti. 

Entä mitä haluaisit oppia?

Advisor-homma vaikuttaa mielenkiintoiselta, kivalta ja haastavaltakin, koska asioita pitää käsittää niin laajasti ja osata maalata isolla pensselillä. Se on hyvin erilaista kuin puhtaasti teknisellä puolella. Advisor-rooliin pääseminen vaatii paljon kokemusta ja tietotaitoa asioista.

Millainen tiimi teillä on?

Mahtava! Kaikki ovat positiivisia ja kannustavia, ja meillä on hyvä yhteishenki. Asiat sujuvat tosi hyvin kaikkien välillä. Antti on onnistunut uusien työntekijöiden rekrytoinneissa hyvin. Muistan, kun Ensti sanoi haastattelussa, ettei ole tärkeintä se, miten taitava on työssään, vaan vielä tärkeämpää on, että tulee kaikkien kanssa toimeen ja on hyvä tyyppi. Yrityksen kasvaessa luonnollisesti taidon tarve on kasvanut, mutta edelleen vaatimuksena on olla hyvä tyyppi. Se näkyy meillä selvästi.

Mikä on parasta Secure Cloudilla?

Työyhteisö ja se, että ollaan vielä pieni firma. Täällä tietää, mitä tapahtuu, ja pystyy vaikuttamaan asioihin. Uran suhteen tavoitteeni on pysyä mieleisissä hommissa. Täällä pystyn ohjaamaan omaa tekemistäni oikeaan suuntaan ja vaikuttamaan siihen, mitä teen. 

Mitä neuvoja antaisit uraa tietoturva-alalla harkitseville?

Jos kuulostaa yhtään mielenkiintoiselta, niin todennäköisesti kaikille löytyy mieleinen suuntautumisalue. Osa-alueita on loputtomasti ja jokaisesta löytyy vielä omat erikoisuutensa. Tietoturva liittyy kaikkeen, mikä liittyy tietokoneisiin. Tekijöitä tarvitaan aina ja tulevaisuudessa entistäkin enemmän. 

Tervetuloa lukemaan inspiroivia uratarinoita! Näissä Secure Cloudin uratarina -blogeissa jaamme tarinoita ihmistemme matkasta kohti nykyistä työtä ja työnkuvaa. Tutustumme erilaisiin polkuihin, kohtaamiin haasteisiin ja saavutettuihin onnistumisiin. Parhaimmillaan nämä tarinat innostavat ja rohkaisevat lukijaa omalla urapolullaan. Olipa kyseessä sitten ensimmäinen työpaikka, uran vaihto tai unelmien toteuttaminen, löydät uratarina -blogisarjastamme varmasti jotain, mikä resonoi kanssasi.

Aleksi Ahola