Uratarina: Miko Lähdesmäki – työntekijä #1

Uratarinat Miko

Uratarina-aiheisissa blogeissa on ensimmäisenä vuorossa Miko Lähdesmäki, Senior Security Specialist, joka oli Secure Cloudin perustajien ensimmäinen palkkaama työntekijä.

Kerro taustastasi.

Kouluttauduin tietoliikenneasentajaksi 10 vuotta sitten. Halusin kuitenkin syventyä alaan piuhoja ja laitteita pidemmälle ja päädyin perinteiseen IT-duuniin. Parin vuoden jälkeen päätin jatkaa opiskeluja Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, Pasilassa.

Miten päädyit Secure Cloudille?

Pari vuotta ennen valmistumistani aloin etsiä työ- ja opinnäytetyöpaikkaa. Secure Cloudin ilmoitus poikkesi muista, koska firma oli vasta perustettu ja puhui modernista tietoturvasta sekä pilvipalveluista. Paikka kuulosti mielenkiintoiselta haasteelta.

Millainen Secure Cloud oli silloin?

Hyvin erilainen kuin nyt. Perustajien Enstin, Petrin ja Mikon kanssa lähdettiin liikkeelle pienestä toimistohuoneesta. Teimme silloin paljon riskikartoituksia, joissa selvitimme juurta jaksaen asiakkaiden pilvipalvelujen tietoturvan tasoa ja teimme analyyseja. 

Miten työnkuvasi on kehittynyt?

Roolini on kasvanut siihen päälle. Kun meille tuli pari kollegaa lisää, aikaani vapautui taas verkkopuolen juttuihin ja pilvitietoturvan ratkaisuihin. Sitten aloimme painottaa identiteettien hallintaa. Se tuli oikein ryminällä, ja yhdessä vaiheessa en muuta tehnytkään kuin niitä juttuja. 

Mikä tietoturvan osa-alue kiinnostaa sinua eniten ja miksi?

Identiteetit ovat itselleni se punainen lanka ja kulmakivi tietoturvassa. Ne ovat usein ensimmäinen hyökkäyskohde, ja niiden kautta voi saada paljon vahinkoa aikaan. Voi olla, ettei tarvitse edes hyökätä, jos on tahattomasti liikaa oikeuksia. Koen merkitykselliseksi, että ne hoidetaan kuntoon.

Millaisia odotuksia sinulla oli? Onko jokin yllättänyt?

Tulin avoimin mielin. Jokainen vuosi, ellei jopa kuukausi, on muuttanut firmaa, mutta perusta on pysynyt samanlaisena. Se on tiimin ansiota – meillä on tosi hyvä tiimi ja yhteishenki. Oli positiivinen yllätys, että pääsin heti ottamaan vastuuta ja tekemään hommia itsenäisesti.

Mitä kuuluu tavalliseen työpäivääsi?

Päivien sisältö voi vaihdella melko paljon. Pelkistettynä tavalliseen työpäivään voi sisältyä esimerkiksi projektien suunnittelua, toteutusta, tai teknologian konsultointia. Usein myös workshoppeja, päämiesten koulutustapahtumia, seminaareja ja webinaareja. Eli ihan laidasta laitaan.

Miten pysyt ajan tasalla tietoturva-asioista?

Työpäiviin pitää jättää siivu itsenäiselle opiskelulle. Ilman sitä ei selviä. Tärkeintä on olla omaa harrastuneisuutta – pitää tykätä kokeilla itse. Seniorikollegoilta oppii myös paljon.  

Miten ala on muuttunut urasi aikana?

Alan kehityksen nopeus on yllättänyt. Viidessä vuodessa on tapahtunut valtavasti. Tekoäly tuo taas isoja muutoksia, mutta samat fundamentit pysyvät. 

Mikä on parasta työssäsi? 

Vapaus edetä itsenäisesti ja nähdä työnsä tulokset. Iso asia on myös tämä meidän porukkamme. Meillä on ihmiset aina edellä, ja sen takia tämä on paras paikka tehdä töitä. Kaikki tuntevat toisensa ja ovat valmiita auttamaan. Kommunikaatio on vaivatonta, ja se on meille iso valtti.

Entä haastavinta?

Priorisointi on joskus haastavaa, kun tulee paljon eri tehtäviä samaan aikaan. Asiat ovat kuitenkin tärkeitä ja ne pitää tehdä. Tämä tietysti helpottuu, kun firma kasvaa. 

Mitä teet vapaa-ajallasi? 

Tietokoneet ovat olleet lähellä sydäntäni lapsesta lähtien, ja teen niiden parissa projekteja. Reissailusta nautin myös. Haluaisin ehdottomasti käydä joskus Japanissa. 

Mitä neuvoja antaisit uraa tietoturva-alalla harkitseville?

Ala on kaikkea muutakin kuin mustia huppareita ja komentorivien tuijottelua, joten kannattaa rohkeasti lähteä mukaan. On vahvuus, jos on jo kokemusta muualta. Tämä on läpileikkaava ala, jossa kaikenlaisesta kokemuksesta on hyötyä. 

Tervetuloa lukemaan inspiroivia uratarinoita! Näissä Secure Cloudin uratarina -blogeissa jaamme tarinoita ihmistemme matkasta kohti nykyistä työtä ja työnkuvaa. Tutustumme erilaisiin polkuihin, kohtaamiin haasteisiin ja saavutettuihin onnistumisiin. Parhaimmillaan nämä tarinat innostavat ja rohkaisevat lukijaa omalla urapolullaan. Olipa kyseessä sitten ensimmäinen työpaikka, uran vaihto tai unelmien toteuttaminen, löydät uratarinoista varmasti jotain, mikä resonoi kanssasi.

Miko Lähdesmäki

Miko Lähdesmäki