Varusta työntekijäsi yrityksen tehokkaimmaksi puolustuslinjaksi

tietoturvakoulutukset varusta työntekijät yrityksen tehokkaimmaksi puolustuslinjaksi

Mitä jos voisimme auttaa sinua muuttamaan potentiaaliset avunantajat tietoturvamurroissa yrityksesi puolustuslinjaksi? Vahvista tietoturvaa organisaatiosi kaikilla tasoilla tässä artikkelissa esitellyillä keinoilla. 

Kävin taannoin kuusivuotiaani kanssa neuvolassa, jossa hän sai käynnin päätteeksi reiteensä MPR-rokotteen. Illalla pistoskohta oli vielä kipeä ja kävimme keskustelua siitä, miksi tuo rokote oli tärkeä laittaa.  

Selitin, että neulan avulla tyttäreni kehoon laitettiin rokkotautien eläviä viruksia, joita on heikennetty. Kun ne pääsevät hänen kehoonsa, tyttäreni oman kehon vartijat ottavat aseensa esiin ja taistelevat noita viruksia vastaan.  

Mikäli virus koittaisi myöhemmin jotain muuta reittiä hyökätä hänen kehoonsa, olisi tarvittavat aseet varastossa, eikä kehon omilla taistelijoilla olisi mitään ongelmaa torjua hyökkääjiä. Sama pätee myös tietoturvahyökkäyksiin. Ennakointi on välttämätöntä, ja ”aseistamalla” kaikki organisaatiosi ihmiset pääset parhaisiin tuloksiin. 

Jokainen voi olla potentiaalinen avunantaja tietoturvamurtoon 

Tietoturvakonsultoinnin parissa olen usein törmännyt siihen, ettei tietoturvapoikkeamiin osata reagoida. Niistä ei välttämättä ole osattu keskustella organisaation kaikilla tasoilla, vaikka nykypäivän kyberturvallisuusympäristössä jokainen yrityksen edustaja on potentiaalinen avunantaja tietoturvamurtoon. 

Phishing- eli kalastelusähköposteja saapuu työsähköposteihin yhä paremmin naamioituina. Ilman päivitettyä tietoutta nykypäivänä käytetyistä kalastelutavoista ja hyökkäysmetodeista voi helposti joutua kalastelijoiden saaliiksi. 

Suurin osa hyökkäyksistä tapahtuu sähköpostin kautta  

Check Pointin 2023 Mid-Year Cyber Security Report kertoo, että 92 % tietoturvahyökkäyksistä ja niiden yrityksistä tapahtuu sähköpostin kautta. Sähköpostin osuus on kasvanut dramaattisesti. Valtaosa hyökkäyksistä tehdään siis yrityksen työntekijöiden kautta – työkalulla, joka meillä jokaisella on käytössä. 

Ransomware pysyy edelleen kärkipaikoilla hyökkäystilastoissa siksi, että tekniikat yksinkertaisuudessaan toimivat ja niiden kautta saadaan huijattua rahaa. Kalastelusähköpostit voivat toimia ensimmäisenä vaiheena siinä ketjussa, jolla ransomware saadaan haluttuun kohteeseen sisään.   

Tällaisten hyökkäysten välttäminen vaatii työntekijöiden kouluttamista sekä tiedottamista yrityksen jokaisella tasolla. Parhaimmillaan tietoturvakoulutukset voivat toimia simulaatioina, joiden tulosten perusteella voidaan mitata yrityksen kyvykkyyttä reagoida ja huomata mahdolliset hyökkäykset.  

Kyberturvallisuuskoulutus tai -harjoitus tarjoaa myös tarkastelukohdan sekä mahdollisuuden kehittää yrityksen omia prosesseja siten, että jokaisella työntekijällä on varmuus siitä, kuinka toimia mahdollisen tietoturvahyökkäyksen tai -murron yhteydessä. 

Lisäksi suosittelemme suojaamaan yrityksesi sähköpostipalvelut. Yhdistettynä ihmisten tietoisuuden lisäämiseen, sähköpostisuojaus antaa tehokkaan turvan tietojenkalastelua vastaan. Markkinoilla on useita erilaisia sähköpostisuojaukseen erikoistuvia ratkaisuja, jotka pyrkivät varmistamaan viestinnän ja tietojen luottamuksellisuuden, eheyden ja saatavuuden sekä oikeellisuuden lisäksi.  

Pidä käyttöoikeudet ajan tasalla 

Arkaluonteisten tietojen suojaamisessa on keskeistä varmistaa, että henkilöstöllä on ajantasaiset käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet määrittävät, kuinka vahvoja pääsyoikeuksia työntekijöillä on järjestelmiin, verkkoihin ja tietoihin organisaatiossa.  

Ajantasaiset käyttöoikeudet ovat ratkaisevan tärkeitä, koska ne varmistavat, että työntekijöillä on tarvittavat luvat työtehtäviensä suorittamiseen. Oikea-aikaisesti myönnetyt käyttöoikeudet estävät työprosessien viivästymistä ja tehostavat yrityksen toimintaa. Käyttöoikeuksien säännöllinen tarkastus vähentää luvattoman pääsyn riskiä ja sisäpiiriuhkia, kun organisaatiot voivat tarkkailla ja valvoa, kenellä on pääsy arkaluonteisiin tietoihin.  

Järjestelmien ja sovellusten käyttöä voi helpottaa esimerkiksi salasanojen hallintaohjelmilla, jotka tarjoavat turvallisen ja keskitetyn paikan monimutkaisten ja uniikkien salasanojen tallentamiseen ja hallintaan.  Toinen esimerkki työntekijöiden turvallisuuteen ja tehokuutteen vaikuttavasta ratkaisusta on salasanaton kertakirjautumisjärjestelmä (SSO). SSO-järjestelmät voidaan integroida erilaisiin todennusmekanismeihin, kuten monivaiheiseen tunnistukseen (MFA) ja muihin suojausprotokolliin, jotka varmistavat korkeamman turvallisuustason eri alustoilla. Virtaviivaistetulla kirjautumismenetelmällä voidaan parantaa työntekijöiden käyttökokemusta organisaation käyttämissä järjestelmissä.  

Minimoi tietoturvariskejä suojaamalla päätelaitteet 

Päätelaitteet, kuten kannettavat tietokoneet, pöytäkoneet ja mobiililaitteet, ovat usein kyberhyökkäysten pääkohteita. Päätelaitteiden suojaus on tietoturvan perustaso, joka turvaa arkaluontoiset tietosi ja järjestelmäsi luvattomalta käytöltä ja haitallisilta toimilta sekä toimijoilta.  

Päätelaitteiden tietoturvaratkaisut voivat sisältää perinteisiä virustorjuntaohjelmia, palomuureja, tunkeutumisen havainnointijärjestelmiä ja tiedonsiirtoon liittyviä salaustyökaluja. Nämä antavat paremmat mahdollisuudet tunnistaa ja ehkäistä esimerkiksi haittaohjelmatartuntoja, tietojenkalasteluhyökkäyksiä ja tietomurtoja. Suojaamalla päätelaitteet saat haltuun yhden ilmeisimmistä uhkakanavista.  

Ennakoi ja nuku yösi rauhassa 

Nykypäivän nopeatempoisessa digitaalisessa maailmassa kyberturvallisuus on tärkeämpää kuin koskaan. Kyberuhat ja -hyökkäykset eivät ole työaikaan sidottuja eikä näiltä varautumista voi unohtaa toimiston oven sulkeutuessa.  

Sanotaan, että vaikka yrityksen johto saattaa nukkua yönsä hyvin, pysyy tietoturvajohtajan sänky öisinkin tyhjänä. Kyberturvallisuusuhkien mahdollisuus ei ole sidonnaista kellonaikaan eikä vastapuoli lepää koskaan.  

Mikäli kuvittelet, että olet tällä hetkellä valmistautunut kaikkiin mahdollisiin tietovuotoihin, voivat yrityksesi prosessit ja ratkaisut olla jo huomenna vanhentuneita. Tehdessään työnsä hyvin, tietoturvajohtaja valvoo. Mutta tehdessään työnsä oikein, voi hänkin nukkua yönsä levollisesti. 

Siksi ennakoiva lähestymistapa arkaluonteisten tietojen suojaamiseksi on ehdoton nykypäivän kyberturvallisuusympäristössä.  

Ihmiset keskiöön tietoturvassa 

Koska yli 90 % hyökkäyksistä tapahtuu työntekijöiden kautta (suoraan tai välillisesti), keskittymällä ihmisiin, heidän toimintaansa ja heidän tietoisuutensa lisäämiseen organisaatiot voivat pienentää tietoturvariskejä huomattavasti.   

Parhaimmillaan yritys pystyy käyttämään erilaisia riskien mitigoimistapoja rokotteiden tavoin: organisaation jokaisella osalla on käytössään tarvittavat aseet, joilla puolustautua mahdollisia hyökkäyksiä vastaan. 

Mikäli tarvitset apua tai konsultaatiota organisaatiosi valmiuden nostamiseksi mahdollisten tietoturvauhkien varalta, olethan yhteydessä asiantuntijoihimme. 

Ota yhteyttä 

Tutustu tietoturvakoulutuksiimme 

Lataa: Checkpointin 2023 Mid-Year Cyber Security Report

Lue: SAT on uusi musta: miksi tietoturvakoulutus on tärkeää juuri nyt?

Hannamari Mecklin

Hannamari Mecklin

Tilintarkastuksesta IT-konsultoinnin puolelle harhautunut, uusista teknologioista innostuva looginen ajattelija ja runoileva luova sielu.